در چهارصد و هشتاد و یکمین نشست فرهنگستان زبان و ادب فارسی، اعضای جدید پیوسته و وابسته معرفی شدند.

به گزارش روابط عمومی فرهنگستان، در این نشست غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان با تبریک عضویت اعضای جدید پیوسته و وابستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی، احکام امید طبیب‌زاده به‌عنوان عضو پیوسته و مریم حسینی، علی صلح‌جو، مصطفی عاصی، علی بهرامیان و علی صفری آق‌قلعه را به‌عنوان اعضای وابسته  اهدا کرد.

دستور جلسۀ این نشست ایراد خطابۀ ورودی دکتر محمدرضا ترکی، عضو پیوستۀ جدید فرهنگستان، در موضوع «تصحیح بیت‌هایی از سروده‌های خاقانی شروانی» بود.

دکتر ترکی در ابتدای سخنان خود از حسن اعتماد اعضای شورای فرهنگستان تشکر کرد و گفت: «عرض ادب و احترام خدمت استادان محترم و ادای احترام  به روح استادان بزرگواری که دیگر درمیان ما نیستند و خاطرۀ آنها با ماست. خاقانی شاعر شاعران است و از روزگار خودش تا به امروز در واقع هرکسی که ادعایی در عرصۀ نسخ داشته و می‌خواسته بگوید که من هم از بزرگان سخنور هستم و از اعاظم گردن‌کشان نظم هستم به استقبال سخن خاقانی رفته و به یک معنا سخن خاقانی معیار شعر فارسی است. هرکس که توانسته خودش را به او نزدیک کند به عنوان یک شاعر نیرومند شناخته شده است. البته اغلب کسانی که به مصاف خاقانی رفته‌اند در این عرصه موفق بیرون نیامده‌اند و بیشتر زمین خورده‌اند تا اینکه بتوانند مانند او سخنی بیاورند ولی خاقانی آنچنان اهمیتی دارد که معیار سخنوری بوده ‌است و به نظر می‌رسد برخی از قصاید او پراستقبال‌ترین قصاید زبان فارسی هستند. از روزگار خود او نظامی‌گنجوی فراوان از خاقانی بهره برده و تا روزگار ما که ملک‌الشعرا و حتی معاصران مرحوم مهرداد اوستا، امیری فیروزکوهی و دیگران، هرکس، هرجا خواسته درواقع کبکبه و دبدبه‌ای داشته باشد در عرصۀ مخصوصاً قصیدۀ فنی، از خاقانی استقبال کرده و سعی کرده مثل او سخن بگوید. خاقانی شاعری جریان‌ساز و سبک‌آفرین بوده است.»

دکتر ترکی در ادامه با اشاره به کتاب سرّ سخنان نغز خاقانی گفت: «من در این کتاب که حدود دوهزار و چهارصد صفحه است و بخشی از آن منتشر شده است به بررسی زندگانی و شخصیّت و شعر خاقانی پرداخته‌ام و گزیده‌ای از این کتاب را در حد حوصلۀ بحث انتخاب کرده‌ام که عرضه می‌کنم.»

وی سپس با قرائت ابیاتی از قصاید انتخاب شده، به بررسی و تحلیل آنها پرداخت و در پایان به پرسش‌های اعضای شورا پاسخ داد.

تبریک به دکتر حسن انوری، استاد موسی اسوار، دکتر محمدرضا ترکی، دکتر علی رواقی، دکتر مهدی محقق، اعضای پیوسته و دکتر زهره زرشناس، عضو وابستۀ فرهنگستان برای تجلیل از ایشان در شانزدهمین جشنوارۀ بین‌المللی پژوهش فرهنگی، تبریک به دکتر محمدجعفر یاحقی برای نظارت بر تدوین کتاب فهرست توصیفی تحلیلی مقالات مربوط به فردوسی و شاهنامه از سال ۱۲۹۴-۱۳۸۰ تألیف زهرا سیدیزدی و مرضیه خافی، دکتر امید طبیب‌زاده، عضو پیوستۀ فرهنگستان، برای تألیف کتاب وزن شعر عروضی فارسی: تحلیل و طبقه‌بندی براساس تقطیع اتانینی و نظریۀ واج‌شناسی، علی صفری‌آق‌قلعه، عضو وابستۀ فرهنگستان و ندا حیدرپور نجف‌آبادی، عضو هیئت علمی فرهنگستان، برای تصحیح کتاب دستورالعمل قسّامان و مقنّیان و مهدی علیایی‌مقدم، پژوهشگر همکار گروه فرهنگ‌نویسی، برای تألیف کتاب شعر سپید: پژوهشی در باب قالبی بی‌قافیه و اعلام تقدیر از ایشان در چهل‌ و یکمین جایزۀ کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و اطلاع از فعالیت‌های علمی و جاری فرهنگستان در ماه‌های گذشته از مباحث پیش از دستور این نشست بود.

کد خبر : 784

نوشتن دیدگاه

تذكر: نظرات حاوی توهين يا افترا به ديگران، مطابق قوانين مطبوعات منتشر نمی شوند

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید